Elucidating the chemical properties and potential applications of wood vinegars produced by controlled thermal treatments.

Informe múltiplos e-mails separados por vírgula.

imagem

Resumo: ? Wood vinegar (WV) has been used for ages as fertilizer and antimicrobial agent, but its impacts on ecosystems are not well understood. Our objective was to investigate potential uses for WVs made from biomass resources and evaluate conditions for possible agronomic, chemical/pharmaco-chemical purposes and potential impact on the environment. We studied four woods vinegars made by slow pyrolysis using: Cambara (WVCam), Eucaliptus (WVEuc) at 350ºC for 72 h, Nim (WVNim) and Nim mixed with fresh Nim leaves and branches, soaked into WVNim (WVMix) at 120ºC for 40 h. WVs from WVMix, WVEuc and WVCam demonstrated significant potential chemical products, while WVNim for pharmaceutical purposes. WVs can be used to partially substitute fertilizers and chemicals, most especially WVMix. Soil bacteria tests suggest a concentration of 0.8% or less for WVs application in soils. No WVs tested presented risk for environmental and human health due to absence of carcinogenic poly-aromatic hydrocarbons (PAHs).

Ano de publicação: 2019

Tipo de publicação: Artigo de periódico

Observações

1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima. 

2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.

 


Acesse outras publicações

Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.