Survey of campylobacter in foods implicated in foodborne diseases in Southern Brazil.

Informe múltiplos e-mails separados por vírgula.

imagem

Autoria: BESSA, M. J.; HAAS, S.; RAMOS, S. C.; ROCHA, R.; RECH, D. V.; REBELATTO, R.; DUARTE, S. C.; COLDEBELLA, A.; VAZ, C. S. L.

Resumo: Abstract: Campylobacter is not routinely tested in foodborne disease investigations in Brazil. Here, we studied the occurrence of Campylobacter among other food-related bacteria commonly found in foodborne disease outbreaks reported in Rio Grande do Sul State, Southern Brazil. Seventy-two food samples were analyzed by using culture-based detection methods during the 18-month investigation of 36 foodborne disease outbreaks. The sampled foods from the foodborne disease outbreaks were all negative for Campylobacter. However, at least one of other routinely investigated foodborne-related bacteria was detected in 29.17% (21/72) of the samples. Taken together, these results suggest the need to monitor Campylobacter in foodborne diseases to detect sporadic cases caused by Campylobacter that might go unnoticed in Rio Grande do Sul.

Ano de publicação: 2020

Tipo de publicação: Artigo de periódico

Observações

1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima. 

2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.

 


Acesse outras publicações

Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.