Fungus damage effect on physical-chemical characteristics of corn grains.

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Autoria: LEAL, P. C.; MASSUQUETTO, A.; SANTOS, M. C. dos; BRUNO, L. D. G.; KRABBE, E. L.; FELIX, A. P.; MAIORKA, A.

Resumo: Abstract - The objective of this study was to analyze the physical-chemical characteristics of corn lots with different ratios of damaged to intact grains, considering the interaction between them. Recently harvested corn grains were selected, and grains attacked by fungi (fermented and moldy) and intact grains were separated to establish the following grain mixtures (treatments): 1 ? 0% fermented/moldy and 100% intact grains; 2 - 10% fermented/moldy and 90% intact grains; 3 - 20% fermented/moldy and 80% intact grains; 4 - 30% fermented/moldy and 70% intact grains; and 5 - 40% fermented/moldy and 60% intact grains. Samples from each treatment were analyzed for dry matter (DM), ash (A), crude protein (CP), crude fiber (CF), ether extract (EE), and gross energy (GE) contents, water activity (aw), density, and hardness. Chemical composition and density data were submitted to analysis of regression, hardness values were compared by Tukey test (P<0.05), and Pearson?s correlations (P<0.05) between chemical and physical parameters were calculated. Increasing ratios of moldy corn relative to intact corn reduced DM, CF, EE, and GE contents, increased A, CP, Wa values, and reduced the density of the lot. Moldy grains presented lower hardness values compared with intact corn. This study shows that fungus damage affects corn grain physical-chemical properties. Resumo - O objetivo deste trabalho foi analisar as características físico-químicas de lotes de milho com diferentes proporções de grãos danificados e grãos intactos, considerando a interação entre eles. Foram selecionados grãos de milho colhidos recentemente, e foram separados os grãos atacados por fungos (fermentados e mofados) e os intactos para estabelecer as seguintes misturas de grãos (tratamentos): 1 - 0% fermentados/mofados e 100% grãos intactos; 2 - 10% de grãos fermentados/mofados e 90% de grãos intactos; 3 - 20% de grãos fermentados/mofados e 80% de grãos intactos; 4 - 30% de grãos fermentados/mofados e 70% de grãos intactos; e 5 - 40% de grãos fermentados/mofados e 60% de grãos intactos. Amostras de cada tratamento foram analisadas para matéria seca (MS), matéria mineral (MM), proteína bruta (PB), fibra bruta (FB), extrato etéreo (EE) e conteúdo de energia bruta (EB), atividade de água (Aw), densidade e dureza. Os dados de composição química e densidade foram submetidos à análise de regressão, os valores de dureza foram comparados pelo teste de Tukey (P<0,05) e as correlações de Pearson (P<0,05) entre os parâmetros químicos e físicos foram calculadas. O aumento das proporções de milho mofado em relação ao milho intacto reduziu os conteúdos de MS, FB, EE e EB, aumentou os valores de MM, PB, aw e reduziu a densidade do lote. Os grãos mofados apresentaram valores de dureza inferiores em comparação com o milho intacto. Este estudo mostra que os danos dos fungos afetam as propriedades físico-químicas dos grãos de milho.

Ano de publicação: 2021

Tipo de publicação: Artigo de periódico

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