Influence of reactive oxygen species on udder health and milk quality: a review.

Informe múltiplos e-mails separados por vírgula.

imagem

Autoria: VARGAS, R. T.; ANDRADE, P. V. D.; CERQUEIRA, M. M. O. P.; SOUZA, F. N.; GUIMARÃES, J. R.; LADEIRA, C. V. G.; MELO, M. M.; FACURY FILHO, E. J.; BRANDAO, H. de M.; GUIMARÃES, A. S.

Resumo: Mastitis is considered the most common disease affecting dairy herds. It causes relevant economic losses to producers and decreases milk quality and yield for the dairy industry. Regarding this matter, little is discussed about the formation of reactive species of oxygen and nitrogen in the mammary gland and the negative effects of these compounds on milk quality. Nevertheless, studies reveal that a series of chemical reactions happen in the mastitis-related inflammatory process, leading to enzyme alterations and toxic compound formation. Long-term consumption of those compounds in milk may pose consumer health risks. Thus, the present study outlines the deleterious effect of oxidative compounds on milk quality and its potential implications for udder health.

Ano de publicação: 2021

Tipo de publicação: Artigo de periódico

Observações

1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima. 

2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.

 


Acesse outras publicações

Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.