Amazonian peach palm seeds methods comparation of water content determination by quadratic plateau regression.

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Authorship: SILVA, B. A. da; NOGUEIRA, J. L.; MICHELON, T. B.; VIEIRA, E. S. N.; PANOBIANCO, M.

Summary: ABSTRACT - Given the recalcitrant nature of peach palm seeds, which results in high sensitivity to desiccation, more effective approaches to seed quality monitoring are extremely important and justify the need to provide an efficient method to determine their moisture content. For seeds which are considered to be larger (thousand seed weight > 200 g), seed preparation is required, but it is impractical owing to endocarp hardness. The objective of this work was to compare methods of evaluating the moisture content of peach palm seeds, aiming to identify an straightforward method for the species. Different seed preparation and drying methods (oven method at 105 ± 3 °C, low temperature at 103 ± 2 °C, and high temperature at 130 ± 2 °C) were tested. For all methods tested, the beginning of weighing took place after the first hour, and continued until the mass of each repetition became constant for two consecutive measurements. The data were analyzed by nonlinear quadratic plateau regression to evaluate the stabilization period of water content. Thus, the oven method at 130 °C for four hours (with whole seeds) is recommended. RESUMO - O comportamento altamente recalcitrante das sementes de pupunheira justifica a adequação de um método eficiente para determinação do seu teor de água, uma vez que estas são sensíveis à dessecação. Visto que as sementes de pupunha são consideradas grandes (peso de mil sementes > 200 g) os métodos atuais de determinação do teor de água exigem preparo das sementes, o que é inviabilizado devido a resistência do endocarpo. O objetivo deste trabalho foi comparar diferentes métodos de determinação do teor de água de sementes de pupunheira, visando identificar o mais eficiente para a espécie. Foram testadas diferentes formas de preparo da semente e métodos de secagem. Para todos os tratamentos testados, o início da pesagem ocorreu após a primeira hora, continuando até que a massa de cada repetição se tornasse constante por duas medidas consecutivas. Os dados foram analisados por uma regressão não linear quadrática em platô para avaliar o período de estabilização do teor de água. Assim, o método de estufa a 130 ºC durante quatro horas (com sementes inteiras) é recomendado.

Publication year: 2023

Types of publication: Journal article

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