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Autoria: LUIZ, D. B.; JOSÉ, H. J.; MOREIRA, R. F. P. M. There are many studies and reviews on advanced processes to treat secondary wastewater from industries which also address the challenges and limitations to water reuse and the hygienic concerns especi... ... |
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Autoria: LUDWIG, L. J.; CARPENTIERI-PIPOLO, V.; LOPES, K. B. A.; MINELLA, E.; BELEIA, A. D. P.; GROSSMANN, M. V. Barley has a wide range of end uses. However, the technological characteristics expected from barley present different standards according to the destination of the cereal. Grain β-glucan content... ... |
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Autoria: MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; BRAGA, S. C.; NAKAI, D. K.; MIDORIKAWA, G. E. O.; GONCALVES, S. B.; SALUM, T. F. C.; FAVARO, L. C. de L.; DAMASO, M. C. T. Citric acid (CA) is one of the most valuable organic acids in the market as it can be used in diverse biotechnological applications, such as in the food industry, as flavoring agent and as food preser... ... |
Autoria: SILVA, A. C. da; BARBOSA, M. de F.; SILVA, P. B. da; OLIVEIRA, J. P. de; SILVA, T. L. da; TEIXEIRA JÚNIOR, D. L.; ROCHA, M. de M. Cowpea (Vigna unguiculata) is among the pulse?s species of greatest economic and social importance. This legume is strategic for the food security and health of millions of people in the world. Cowpea... ... |
Autoria: VASCONCELOS, K. M. C. S. G.; COSTA, J. G. da; PAVÃO, J. M. S. J.; FONSECA, S. A.; MIRANDA, P. R. B.; ROCHA, T. J. M.; FREITAS, J. D.; SOUSA, J. S.; MELO, I. S. V.; SANTOS, A. F. Among several fruits, mangaba (Hancornia speciosa Gomes), it aroused the interest of producers and consumers due to its attractive sensory characteristics and health beneficial properties (high nutrit... ... |
Autoria: TORREZAN, R.; CASCELLI, S. M. F.; DINIZ, J. D. de A. S. Introdução; Importância da agroindústria familiar; Características da agroindústria familiar; Atores envolvidos; Planejamento e instalação; Matéria-prima e suprimentos; Mercado dos produtos; Recursos... ... |
Autoria: FEIDEN, A.; FIDELYS, Z.; BASUALDO, L.; PEREIRA, R. S. B.; GALVANI, F.; FEIDEN, A. O objetivo deste trabalho foi avaliar as temperaturas de secagem de dois secadores solares utilizados para produção de frutas cristalizadas, sendo um a mesa secadora utilizada pela comunidade e o outr... ... |
Autoria: JOSÉ, H. J.; MOREIRA, R. F. P. M.; LUIZ, D. B.; VIRMOND, E.; GENENA, A. K.; ANDERSEN, S. L. F.; SENA, R. F. de; SCHORÖDER, H. F. 1. Introduction; 2. Case study ? Meat processing plant; 3. Water and wastewater management; 4. Biomass-to-energy actions; 5. Conclusions. |
Autoria: MONTEIRO, R. P.; NASCIMENTO NETO, F. do; ALVARENGA, A. L. B.; MACHADO, R. L. P.; DUTRA, A. de S. Esse documento apresenta uma prática considerada participativa (a Sistematização de Experiências), a qual é aplicada para entender uma experiência calcada em ferramenta convencional e rotineira das Un... ... |
Autoria: POZZA, J. dos S.; RECH, D. V.; VAZ, C. S. L.; BAMPI, G. B.
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Autoria: SOUZA, H. A. de; NATALE, W.; MODESTO, V. C.; ROZANE, D. E. Informações sobre a mineralização de subprodutos são importantes para o correto manejo desses materiais em áreas agrícolas. Assim, objetivou-se avaliar a mineralização do nitrogênio proveniente do res... ... |
Autoria: GOMES, C. A. O; ALVARENGA, A. L. B.; FREIRE JUNIOR, M.; CENCI, S. A. Introdução; Definição do produto; Etapas do processo de produção (recepção, seleção e tratamento final, pré-lavagem, corte, sanitização e enxague, centrifugação, pesagem, selagem e etiquetagem, embala... ... |
Autoria: CAMARGO, U. A.; MANDELLI, F.; CONCEIÇÃO, M. A. F.; TONIETTO, J.
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Autoria: ROSA, P. M.; GOMES, F. dos S.; CHAVES, A. C. S. D.; SÁ, D. de G. C. F. de; FERREIRA, J. C. S.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C. Juçara pulp is na alternative for obtaining natural ingredients for the food industry, adding value to the product and health to the consumers. The objective of this work was to apply the powdered juç... ... |
Autoria: CARVALHO, L. M. J. de; PEREIRA, E. J.; FREITAS, S. C. de; VIANA, D. S.; NUTTI, M. R.; ROCHA, M. M.; SILVA, K. J. D. e; CARVALHO, J. L. V. de
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Autoria: MATTOS, M. L. T.; MARTINS, J. F. da S.; FRAGOSO, D. de B.; NOLDIN, J. A. The rice produced in Rio Grande do Sul (RS) has quantity (productivity + technologie) that contributes to food security, quality (organoleptide + food safety + varietal identification) that contribute... ... |
Autoria: MOSER, P.; SOUZA, R. T. de; TELIS, V. R. N. Grape juice contains high amounts of anthocyanins, with great potential for substituting synthetic food dyes. Carrier agents used in spray drying entraps anthocyanins, allowing their preservation. Thi... ... |
Autoria: MOREIRA, A. A.; SANTOS, R. F.; MANDARINO, J. M. G.; VARÉA, G. S.; IDA, E. I.; RIBEIRO, M. L. L. The B-glucosidase hydrolyze isoflavone glucosides releasing aglycones. Its application in the food industry is relevant to the production of soybean foods with higher levels of isoflavone aglycones, w... ... |
Autoria: XAVIER, C.; RAMÍREZ. G.; ISAACS, M.; RIBEIRO, C.; AZEVEDO, E. B.; QUERO, R. dR. Approximately 13 million tons of foundry sand (FS), a waste from the metallurgic industry, are produced worldwide annually. Although several applications for this waste have been reported, there is a... ... |
Autoria: FERREIRA, C. M.; WANDER, A. E.; FIGUEIREDO, R. S. In 2016 the Brazilian Agricultural Research Corporation (Embrapa) launched an initiative (movement) entitled 'Rice and Beans: the Brazilian Food' aiming to demonstrate the nutritional importance of di... ... |
Autoria: GUEDES, A. M. M.; SÁ, D. de G. C. F. de; ANTONIASSI, R.; WILHELM, A. E.; FARIA-MACHADO, A. F. de; TORREZAN, R. The Brazilian food industry and government reached a consensus on progressively reducing the content of industrial trans fatty acids (TFA) in food products due to its health effects. French fries are... ... |
Autoria: VITAL, R. J.; BASSINELLO, P. Z.; CRUZ, Q. A.; CARVALHO, R. N.; PAIVA, J. C. M. de; COLOMBO, A. O. The food industry has been challenged to develop new healthy food products. Tempeh, originating in Indonesia and produced by fungal fermentation, would be an alternative healthy food for the Brazilian... ... |
Autoria: GOMES, I. A.; GOMES, F. dos S.; FREITAS-SILVA, O.; SILVA, J. P. L. da Low-acid mayonnaise produced with raw egg is a product rich in oil, almost a home-made product, but it is susceptible to lipid oxidation and microbial contamination by Salmonella Enteritidis, which re... ... |
Autoria: GUIMARÃES, R. de C. M.; CRUZ, M. C. P. da; FERREIRA, M. E.; TANIGUCHI, C. A. K.
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Autoria: JONSSON, C. M.; MOURA, M. A. M. de; FERRACINI, V. L.; PARAIBA, L. C.; ASSALIN, M. R.; QUEIROZ, S. C. do N. de The practice of intensive herbicide use in the sugarcane industry has a high risk of compromising the quality of the water and the organisms that live there due to losses through runoff, leaching and... ... |
Autoria: MATTEI, F. J.; SILVEIRA, S. M. da; FERRENZ, M.; BERTOL, T. M.; SILVA, W. P. da; FIORENTINI, A. M. O Brasil é o maior exportador de carne de aves e o terceiro maior produtor do mundo, chegando a casa de 4 milhões de toneladas exportadas e 12 milhões de toneladas produzidas (DESOUZART, 2012). Segund... ... |
Autoria: ROSA-CAMPOS, A. A.; ROCHA, J. E. da S.; BORGO, L. A. Resumo: A farinha de trigo, muito utilizada na indústria alimentícia, é o produto elaborado com grãos de trigo. Sua qualidade pode ser avaliada pela composição centesimal, o que é de grande valia, poi... ... |
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Autoria: SYMPOSIUM STRATEGIC PRACTICES FOR MITIGATING GREENHOUSE GAS EMISSION IN GRASSLAND The accumulation of greenhouse gases (GHG) in the atmosphere remains an important topic of scientific and public interest. The increase in these gases has been considered to be a major cause of global... ... |
Autoria: COSTA, A. M. M.; MORETTI, L. K.; SIMÕES, G.; SILVA, K. A.; CALADO, V.; TONON, R. V.; TORRES, A. G.
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Autoria: NASCIMENTO, L.; STEPHAN, M. P.; ROSA, J. S. da A couve é um alimento folhoso, sendo as folhas um reservatório proteico, além de fonte de fibras. O pool proteico pode ser subdividido em proteínas solúveis e insolúveis. A fração insolúvel está prese... ... |
Autoria: CHAMONE, M. E.; STEPHAN, M. P.; AZEVEDO, T. de L.; ASCHERI, J. L. R.; ROSA, J. S. da; CASTRO, I. M. de
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Autoria: LIMA, M.; ALCANTARA, M. de; ROSENTHAL, A.; DELIZA, R.
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Autoria: FERREIRA, E. C.; FERNANDES, K. G.; NOGUEIRA, A. R. de A.; NÓBREGA, J. A.
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Autoria: FERREIRA, W. P. M.; RIBEIRO, S. M. N. F; FONSECA, H. P.; MIRANDA, T. V.; DIAS, C. R. G.; DI MARTINO, N. G. Brazil is the most significant coffee producer in the world. Since 1727, when coffee first arrived in Brazil, it has been associated with the history of the country?s development. It has acted as a li... ... |
Autoria: GERN, J. C.; GUIMARAES, A. S.; CARVALHO, W. A.; RIBEIRO, J. B.; PEREIRA, M. M.; FONSECA, F. N.; MAZZUCO, H.; BRANDAO, H. de M.
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Autoria: GERN, J. C.; GUIMARAES, A. S.; CARVALHO, W. A.; RIBEIRO, J. B.; M. M. Pereira; FONSECA, F. N.; BRANDAO, H. de M.
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Autoria: ROCHA, J. R. do A. S. de C.; MARÇAL, T. de S.; SALVADOR, F. V.; SILVA, A. C. da; MACHADO, J. C.; CARNEIRO, P. C. S. Abstract Persistence may be defined as high sustained yield over multi-harvest. Genetic insights about persistence are essential to ensure the success of breeding programs and any biomass-based projec... ... |
Autoria: REIS, C. F.; FERREIRA, T. Z.; MORAES, A. da C. Os objetivos deste estudo são: i) quantificar e identificar a distribuição espacial das empresas goianas fabricantes de colchões e móveis com predominância de madeira; ii) quantificar os empregos gera... ... |
Autoria: MANGRICH, A. S.; NOVOTNY, E. H.; NICOLINI, K. P.; BONAGAMBA, T. J.; SOUZA, A. A. de; AZEVEDO, E. R. de; WYPYCH, F. This work seeks to determine the best methods of production of partly carbonized waste of biodiesel industry - castor (Ricinus communis) meal - aimed at obtaining material comparable to organic matter... ... |
Autoria: MONTENEGRO, A. A. T.; PARENTE, J. I. G.; LIMA, C. R. de; BEZERRA, M. A.
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Autoria: SALMAN, A. K. D.; MATARAZZO, S. V.; ARCARO JÚNIOR, I.; MELLO, D. S. Este capítulo tem por finalidade apresentar as principais instalações de um sistema de produção de leite destinado a animais em pastagem com suplementos alimentícios e uso de inseminação artificial. N... ... |
Autoria: BAUMI, J.; BERTOSSE, C. M.; SOARES, I. P.; GUEDES, C. L. B. Este trabalho teve como objetivo obter álcoois derivados do óleo fúsel, coproduto da indústria sucroalcooleira, visando à preparação de bioaditivos com potencial de serem utilizados em mistura com o q... ... |
Autoria: SANTIAGO, M. C. P. de A.; BORGUINI, R. G.; PEIXOTO, F. M.; GODOY, R. L. de O.; GOUVÊA, A. C. M. S.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; PACHECO, S.; JESUS, M. S. C. de
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Autoria: ARAUJO, G. P. de; PARENTE, J.; WANSINK, B. This article aims to identify antecedents of food waste among lower-middle class families ? a paradox, given the financial constraints this population faces. The importance of this research is evident... ... |
Autoria: OLIVEIRA, A. H.; SOUZA, S. O. de; GOTTSCHALK, L. M. F.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C.; CASTRO, R. J. S. de
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Autoria: DESCHAMPS, C.; MAIA, B. H. L. N. S.; FERRIANI, A. P.; CIPRIANI, R.; GOMES, E.; BIZZO, H. R.; MATTOS, R.; TAGLIAFERRO, A. L.
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Autoria: DESCHAMPS, C.; AMARAL, W. do; BIZZO, H. R.; PINTO, M. A. S.; BIASI, L. A.; SILVA, L. E. da
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Autoria: BENEVIDES, S. D.; OLIVEIRA, M. de A.; FURTADO, R. F.; CHAVES, E. I. P. L.; RIBEIRO, S. F.
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Autoria: LEANDRO, M.; LAGUERZA, C. B. D.; PASCOAL, G. de F.; BORGUINI, R. G.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; FRAUCHES, N.; ABREU, J. P. de; GODOY, R. L. de O.; TEODORO, A. J.
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Autoria: GONÇALVES, R. A. S.; LIMA, M. F.; OLIVEIRA, D. C. R.; DELIZA, R. O objetivo deste estudo foi investigar a percepção do consumidor em relação à nanotecnologia utilizando a metodologia de Associação de Palavras. Participaram do estudo 510 indivíduos, os quais anotara... ... |
Autoria: DROVAL, A. A.; PRUDENCIO, S. H.; BENASSI, V. T.; ROSSA, A.; PAIAO, F. G.; SHIMOKOMAKI, M.
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Autoria: SOUZA, G. da S. e; MOREIRA, T. B. S.; GOMES, E. G.
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Autoria: DÓREA, J. R. R.; FRANCO, A. L. C.; FERREIRA, A. L.; OLIVEIRA, L. S.; BARREIROS, D. C.; PEREIRA, L. G. R.; AZEVÊDO, J. A. G. de; LOURES, D. R. S. O presente trabalho teve como objetivo avaliar o perfil fermentativo das silagens do co-produto agroindustrial da extração do palmito da pupunha in natura, aditivada com fubá de milho e emurchecido. |
Autoria: GODOI, C. N.; WANDER, A. E.; LADVOCAT, M.; MANZI, R. H. D. This article discusses the emergence of a global biopolymer market and the potential for economic use in the Brazilian case. The aim is to identify and discuss the potential of access to biopolymers,... ... |
Autoria: VARGAS, V.; SOUZA, T. R. de; BRENTRUP, F.; HESAN, M.; NEVES, C.; BUNGENER, S.; OTTO, R.; CARVALHO, M. da C. S.; GUELFI, D.; CANTARELLA, H.; COSER, T. Introduction: concept of carbon footprint. Carbon footprint of raw material, fertilizers and processes in the fertilizer industry. Methodologies for carbon footprint assessments of agricultural produc... ... |
Autoria: CAJAMARCA, S. M. N.; MARTINS, D.; SILVA, J. da; FONTENELLE, M. R.; GUEDES, I. M. R.; FIGUEIREDO, C. C. de; LIMA, C. E. P. The objective of the present study was to evaluate the chemical characteristics of agro-industrial residues used in the manufacture of an aerobic liquid biofertilizer. We analyzed the macronutrient, m... ... |
Autoria: BARROS, D. L.; REZENDE, F. A. de; CAMPOS, A. T.; MAIA, C. M. B. de F. Great part of solid waste are deposited inappropriately near cities or in rural areas, contributing to negative environmental impacts. There are numerous forms of waste processing, one of them is pyro... ... |
Autoria: MOINET, G. Y. K.; DHAMI, M. K.; HUNT, J. E.; PODOLYAN, A.; LIÁNG, L. L.; SCHIPPER, L. A.; NUÑEZ, J.; NASCENTE, A. S.; MILLARD, P. Climate warming may be exacerbated if rising temperatures stimulate losses of soil carbon to the atmosphere. The direction and magnitude of this carbon-climate feedback are uncertain, largely due to l... ... |
Autoria: OLIVEIRA, A. F. de; GREGO, C. R.; HOTT, M. C.; CARVALHO, G. R. This work presents the results of research on the relationship between the space displacement of the milk production and the change of seasonal variation of the acquisition and industrialization of th... ... |
Autoria: LIMA, R. B. de; FERREIRA, R. L. C.; SILVA, J. A. A. da; GUEDES, M. C.; SILVA, D. A. S. da; OLIVEIRA, C. P. de; RABELO, F. G.; SILVA, L. F. da C. Volumetric yield analysis is critical to optimizing performance in the timber industry. In the Amazon and in the Amapá state, this information is still little known and scarce, and therefore this stud... ... |
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Autoria: AZEVEDO, L. M. F.; LUCENA, E. M. P. DE; BONILLA, O. H.; DINIZ, D. B.; SILVEIRA, M. R. S. da; PINHEIRO, L. F.
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Autoria: SANTOS, I. H. V. da S.; AZEVEDO, M. S. de; BASTOS, W. R.; SANTOS, M. R. A. dos This study is aimed to evaluate the composition of water, proteins, lipids, carbohydrates, fiber, caloric content, and the minerals calcium, iron, magnesium, manganese, potassium, sodium, zinc and cop... ... |
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Autoria: AZEVEDO, D. B. de; PEDROZO, E. A.; MALAFAIA, G. C.; CAMARGO, M. E.
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Autoria: SOUZA, G. da S. e; MOREIRA, T. B. S.; GOMES, E. G. In this article we perform production efficiency analysis for the 40 countries with largest value added by agricultural sector in 2005. Under the assumption of a nonparametric frontier and production... ... |
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