Filtrar por:

Ano de publicação
Mais...
Idioma de publicação
Unidades
Tipo de publicação

Buscar em:

Ordenação: data  |  alfabética
 

Autoria: LUIZ, D. B.; JOSÉ, H. J.; MOREIRA, R. F. P. M.

There are many studies and reviews on advanced processes to treat secondary wastewater from industries which also address the challenges and limitations to water reuse and the hygienic concerns especi... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2012

Autoria: CABRAL, L.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2010

Autoria: LUDWIG, L. J.; CARPENTIERI-PIPOLO, V.; LOPES, K. B. A.; MINELLA, E.; BELEIA, A. D. P.; GROSSMANN, M. V.

Barley has a wide range of end uses. However, the technological characteristics expected from barley present different standards according to the destination of the cereal. Grain β-glucan content... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2019

Autoria: CRUVINEL, P. E.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2018

Autoria: MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; BRAGA, S. C.; NAKAI, D. K.; MIDORIKAWA, G. E. O.; GONCALVES, S. B.; SALUM, T. F. C.; FAVARO, L. C. de L.; DAMASO, M. C. T.

Citric acid (CA) is one of the most valuable organic acids in the market as it can be used in diverse biotechnological applications, such as in the food industry, as flavoring agent and as food preser... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2022

Autoria: SILVA, A. C. da; BARBOSA, M. de F.; SILVA, P. B. da; OLIVEIRA, J. P. de; SILVA, T. L. da; TEIXEIRA JÚNIOR, D. L.; ROCHA, M. de M.

Cowpea (Vigna unguiculata) is among the pulse?s species of greatest economic and social importance. This legume is strategic for the food security and health of millions of people in the world. Cowpea... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2021

Autoria: VASCONCELOS, K. M. C. S. G.; COSTA, J. G. da; PAVÃO, J. M. S. J.; FONSECA, S. A.; MIRANDA, P. R. B.; ROCHA, T. J. M.; FREITAS, J. D.; SOUSA, J. S.; MELO, I. S. V.; SANTOS, A. F.

Among several fruits, mangaba (Hancornia speciosa Gomes), it aroused the interest of producers and consumers due to its attractive sensory characteristics and health beneficial properties (high nutrit... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2023

Autoria: TORREZAN, R.; CASCELLI, S. M. F.; DINIZ, J. D. de A. S.

Introdução; Importância da agroindústria familiar; Características da agroindústria familiar; Atores envolvidos; Planejamento e instalação; Matéria-prima e suprimentos; Mercado dos produtos; Recursos... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2017

Autoria: FEIDEN, A.; FIDELYS, Z.; BASUALDO, L.; PEREIRA, R. S. B.; GALVANI, F.; FEIDEN, A.

O objetivo deste trabalho foi avaliar as temperaturas de secagem de dois secadores solares utilizados para produção de frutas cristalizadas, sendo um a mesa secadora utilizada pela comunidade e o outr... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2008

Autoria: JOSÉ, H. J.; MOREIRA, R. F. P. M.; LUIZ, D. B.; VIRMOND, E.; GENENA, A. K.; ANDERSEN, S. L. F.; SENA, R. F. de; SCHORÖDER, H. F.

1. Introduction; 2. Case study ? Meat processing plant; 3. Water and wastewater management; 4. Biomass-to-energy actions; 5. Conclusions.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2013

Autoria: MONTEIRO, R. P.; NASCIMENTO NETO, F. do; ALVARENGA, A. L. B.; MACHADO, R. L. P.; DUTRA, A. de S.

Esse documento apresenta uma prática considerada participativa (a Sistematização de Experiências), a qual é aplicada para entender uma experiência calcada em ferramenta convencional e rotineira das Un... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2017

Autoria: POZZA, J. dos S.; RECH, D. V.; VAZ, C. S. L.; BAMPI, G. B.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2013

Autoria: SOUZA, H. A. de; NATALE, W.; MODESTO, V. C.; ROZANE, D. E.

Informações sobre a mineralização de subprodutos são importantes para o correto manejo desses materiais em áreas agrícolas. Assim, objetivou-se avaliar a mineralização do nitrogênio proveniente do res... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2011

Autoria: GOMES, C. A. O; ALVARENGA, A. L. B.; FREIRE JUNIOR, M.; CENCI, S. A.

Introdução; Definição do produto; Etapas do processo de produção (recepção, seleção e tratamento final, pré-lavagem, corte, sanitização e enxague, centrifugação, pesagem, selagem e etiquetagem, embala... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2005

Autoria: CAMARGO, U. A.; MANDELLI, F.; CONCEIÇÃO, M. A. F.; TONIETTO, J.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2012

Autoria: ROSA, P. M.; GOMES, F. dos S.; CHAVES, A. C. S. D.; SÁ, D. de G. C. F. de; FERREIRA, J. C. S.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C.

Juçara pulp is na alternative for obtaining natural ingredients for the food industry, adding value to the product and health to the consumers. The objective of this work was to apply the powdered juç... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2022

Autoria: CARVALHO, L. M. J. de; PEREIRA, E. J.; FREITAS, S. C. de; VIANA, D. S.; NUTTI, M. R.; ROCHA, M. M.; SILVA, K. J. D. e; CARVALHO, J. L. V. de

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2011

Autoria: MATTOS, M. L. T.; MARTINS, J. F. da S.; FRAGOSO, D. de B.; NOLDIN, J. A.

The rice produced in Rio Grande do Sul (RS) has quantity (productivity + technologie) that contributes to food security, quality (organoleptide + food safety + varietal identification) that contribute... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2020

Autoria: MOSER, P.; SOUZA, R. T. de; TELIS, V. R. N.

Grape juice contains high amounts of anthocyanins, with great potential for substituting synthetic food dyes. Carrier agents used in spray drying entraps anthocyanins, allowing their preservation. Thi... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2017

Autoria: MOREIRA, A. A.; SANTOS, R. F.; MANDARINO, J. M. G.; VARÉA, G. S.; IDA, E. I.; RIBEIRO, M. L. L.

The B-glucosidase hydrolyze isoflavone glucosides releasing aglycones. Its application in the food industry is relevant to the production of soybean foods with higher levels of isoflavone aglycones, w... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2012

Autoria: XAVIER, C.; RAMÍREZ. G.; ISAACS, M.; RIBEIRO, C.; AZEVEDO, E. B.; QUERO, R. dR.

Approximately 13 million tons of foundry sand (FS), a waste from the metallurgic industry, are produced worldwide annually. Although several applications for this waste have been reported, there is a... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2024

Autoria: FERREIRA, C. M.; WANDER, A. E.; FIGUEIREDO, R. S.

In 2016 the Brazilian Agricultural Research Corporation (Embrapa) launched an initiative (movement) entitled 'Rice and Beans: the Brazilian Food' aiming to demonstrate the nutritional importance of di... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2020

Autoria: GUEDES, A. M. M.; SÁ, D. de G. C. F. de; ANTONIASSI, R.; WILHELM, A. E.; FARIA-MACHADO, A. F. de; TORREZAN, R.

The Brazilian food industry and government reached a consensus on progressively reducing the content of industrial trans fatty acids (TFA) in food products due to its health effects. French fries are... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2022

Autoria: VITAL, R. J.; BASSINELLO, P. Z.; CRUZ, Q. A.; CARVALHO, R. N.; PAIVA, J. C. M. de; COLOMBO, A. O.

The food industry has been challenged to develop new healthy food products. Tempeh, originating in Indonesia and produced by fungal fermentation, would be an alternative healthy food for the Brazilian... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2018

Autoria: GOMES, I. A.; GOMES, F. dos S.; FREITAS-SILVA, O.; SILVA, J. P. L. da

Low-acid mayonnaise produced with raw egg is a product rich in oil, almost a home-made product, but it is susceptible to lipid oxidation and microbial contamination by Salmonella Enteritidis, which re... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2017

Autoria: GUIMARÃES, R. de C. M.; CRUZ, M. C. P. da; FERREIRA, M. E.; TANIGUCHI, C. A. K.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2012

Autoria: JONSSON, C. M.; MOURA, M. A. M. de; FERRACINI, V. L.; PARAIBA, L. C.; ASSALIN, M. R.; QUEIROZ, S. C. do N. de

The practice of intensive herbicide use in the sugarcane industry has a high risk of compromising the quality of the water and the organisms that live there due to losses through runoff, leaching and... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2019

Autoria: MATTEI, F. J.; SILVEIRA, S. M. da; FERRENZ, M.; BERTOL, T. M.; SILVA, W. P. da; FIORENTINI, A. M.

O Brasil é o maior exportador de carne de aves e o terceiro maior produtor do mundo, chegando a casa de 4 milhões de toneladas exportadas e 12 milhões de toneladas produzidas (DESOUZART, 2012). Segund... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2013

Autoria: ROSA-CAMPOS, A. A.; ROCHA, J. E. da S.; BORGO, L. A.

Resumo: A farinha de trigo, muito utilizada na indústria alimentícia, é o produto elaborado com grãos de trigo. Sua qualidade pode ser avaliada pela composição centesimal, o que é de grande valia, poi... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2014

Autoria: HENZ, G. P.; ARAUJO, G. P. de

By 2017, Brazil seems to have finally awakened to the problem of food loss and waste. In this article, we resume the topic started in the article ?Postharvest losses of perishables in Brazil: what do... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2017

Autoria: SYMPOSIUM STRATEGIC PRACTICES FOR MITIGATING GREENHOUSE GAS EMISSION IN GRASSLAND

The accumulation of greenhouse gases (GHG) in the atmosphere remains an important topic of scientific and public interest. The increase in these gases has been considered to be a major cause of global... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2023

Autoria: NASCIMENTO, L.; STEPHAN, M. P.; ROSA, J. S. da

A couve é um alimento folhoso, sendo as folhas um reservatório proteico, além de fonte de fibras. O pool proteico pode ser subdividido em proteínas solúveis e insolúveis. A fração insolúvel está prese... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2022

Autoria: CHAMONE, M. E.; STEPHAN, M. P.; AZEVEDO, T. de L.; ASCHERI, J. L. R.; ROSA, J. S. da; CASTRO, I. M. de

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2022

Autoria: LIMA, M.; ALCANTARA, M. de; ROSENTHAL, A.; DELIZA, R.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2019

Autoria: DELIZA, R.; LIMA, M.; ALCANTARA, M.; Gaston Ares

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2019

Autoria: FERREIRA, E. C.; FERNANDES, K. G.; NOGUEIRA, A. R. de A.; NÓBREGA, J. A.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2004

Autoria: FERREIRA, W. P. M.; RIBEIRO, S. M. N. F; FONSECA, H. P.; MIRANDA, T. V.; DIAS, C. R. G.; DI MARTINO, N. G.

Brazil is the most significant coffee producer in the world. Since 1727, when coffee first arrived in Brazil, it has been associated with the history of the country?s development. It has acted as a li... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2018

Autoria: GERN, J. C.; GUIMARAES, A. S.; CARVALHO, W. A.; RIBEIRO, J. B.; PEREIRA, M. M.; FONSECA, F. N.; MAZZUCO, H.; BRANDAO, H. de M.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2014

Autoria: GERN, J. C.; GUIMARAES, A. S.; CARVALHO, W. A.; RIBEIRO, J. B.; M. M. Pereira; FONSECA, F. N.; BRANDAO, H. de M.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2014

Autoria: ROCHA, J. R. do A. S. de C.; MARÇAL, T. de S.; SALVADOR, F. V.; SILVA, A. C. da; MACHADO, J. C.; CARNEIRO, P. C. S.

Abstract Persistence may be defined as high sustained yield over multi-harvest. Genetic insights about persistence are essential to ensure the success of breeding programs and any biomass-based projec... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2018

Autoria: REIS, C. F.; FERREIRA, T. Z.; MORAES, A. da C.

Os objetivos deste estudo são: i) quantificar e identificar a distribuição espacial das empresas goianas fabricantes de colchões e móveis com predominância de madeira; ii) quantificar os empregos gera... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2015

Autoria: MANGRICH, A. S.; NOVOTNY, E. H.; NICOLINI, K. P.; BONAGAMBA, T. J.; SOUZA, A. A. de; AZEVEDO, E. R. de; WYPYCH, F.

This work seeks to determine the best methods of production of partly carbonized waste of biodiesel industry - castor (Ricinus communis) meal - aimed at obtaining material comparable to organic matter... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2008

Autoria: MONTENEGRO, A. A. T.; PARENTE, J. I. G.; LIMA, C. R. de; BEZERRA, M. A.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2010

Autoria: SALMAN, A. K. D.; MATARAZZO, S. V.; ARCARO JÚNIOR, I.; MELLO, D. S.

Este capítulo tem por finalidade apresentar as principais instalações de um sistema de produção de leite destinado a animais em pastagem com suplementos alimentícios e uso de inseminação artificial. N... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2020

Autoria: BAUMI, J.; BERTOSSE, C. M.; SOARES, I. P.; GUEDES, C. L. B.

Este trabalho teve como objetivo obter álcoois derivados do óleo fúsel, coproduto da indústria sucroalcooleira, visando à preparação de bioaditivos com potencial de serem utilizados em mistura com o q... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2019

Autoria: SANTIAGO, M. C. P. de A.; BORGUINI, R. G.; PEIXOTO, F. M.; GODOY, R. L. de O.; GOUVÊA, A. C. M. S.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; PACHECO, S.; JESUS, M. S. C. de

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2018

Autoria: ARAUJO, G. P. de; PARENTE, J.; WANSINK, B.

This article aims to identify antecedents of food waste among lower-middle class families ? a paradox, given the financial constraints this population faces. The importance of this research is evident... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2015

Autoria: OLIVEIRA, A. H.; SOUZA, S. O. de; GOTTSCHALK, L. M. F.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C.; CASTRO, R. J. S. de

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2019

Autoria: DESCHAMPS, C.; MAIA, B. H. L. N. S.; FERRIANI, A. P.; CIPRIANI, R.; GOMES, E.; BIZZO, H. R.; MATTOS, R.; TAGLIAFERRO, A. L.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2017

Autoria: DESCHAMPS, C.; AMARAL, W. do; BIZZO, H. R.; PINTO, M. A. S.; BIASI, L. A.; SILVA, L. E. da

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2017

Autoria: BENEVIDES, S. D.; OLIVEIRA, M. de A.; FURTADO, R. F.; CHAVES, E. I. P. L.; RIBEIRO, S. F.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2017

Autoria: ARAUJO, G. P. de

Drawing from previous studies, this review proposes a research agenda in regard to household food waste, a neglected topic within the field of consumer behavior. This phenomenon has remarkable social... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2016

Autoria: LEANDRO, M.; LAGUERZA, C. B. D.; PASCOAL, G. de F.; BORGUINI, R. G.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; FRAUCHES, N.; ABREU, J. P. de; GODOY, R. L. de O.; TEODORO, A. J.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2017

Autoria: GONÇALVES, R. A. S.; LIMA, M. F.; OLIVEIRA, D. C. R.; DELIZA, R.

O objetivo deste estudo foi investigar a percepção do consumidor em relação à nanotecnologia utilizando a metodologia de Associação de Palavras. Participaram do estudo 510 indivíduos, os quais anotara... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2017

Autoria: DROVAL, A. A.; PRUDENCIO, S. H.; BENASSI, V. T.; ROSSA, A.; PAIAO, F. G.; SHIMOKOMAKI, M.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2011

Autoria: SOUZA, G. da S. e; MOREIRA, T. B. S.; GOMES, E. G.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2009

Autoria: DÓREA, J. R. R.; FRANCO, A. L. C.; FERREIRA, A. L.; OLIVEIRA, L. S.; BARREIROS, D. C.; PEREIRA, L. G. R.; AZEVÊDO, J. A. G. de; LOURES, D. R. S.

O presente trabalho teve como objetivo avaliar o perfil fermentativo das silagens do co-produto agroindustrial da extração do palmito da pupunha in natura, aditivada com fubá de milho e emurchecido.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2007

Autoria: GODOI, C. N.; WANDER, A. E.; LADVOCAT, M.; MANZI, R. H. D.

This article discusses the emergence of a global biopolymer market and the potential for economic use in the Brazilian case. The aim is to identify and discuss the potential of access to biopolymers,... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2023

Autoria: VARGAS, V.; SOUZA, T. R. de; BRENTRUP, F.; HESAN, M.; NEVES, C.; BUNGENER, S.; OTTO, R.; CARVALHO, M. da C. S.; GUELFI, D.; CANTARELLA, H.; COSER, T.

Introduction: concept of carbon footprint. Carbon footprint of raw material, fertilizers and processes in the fertilizer industry. Methodologies for carbon footprint assessments of agricultural produc... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2023

Autoria: CAJAMARCA, S. M. N.; MARTINS, D.; SILVA, J. da; FONTENELLE, M. R.; GUEDES, I. M. R.; FIGUEIREDO, C. C. de; LIMA, C. E. P.

The objective of the present study was to evaluate the chemical characteristics of agro-industrial residues used in the manufacture of an aerobic liquid biofertilizer. We analyzed the macronutrient, m... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2019

Autoria: BARROS, D. L.; REZENDE, F. A. de; CAMPOS, A. T.; MAIA, C. M. B. de F.

Great part of solid waste are deposited inappropriately near cities or in rural areas, contributing to negative environmental impacts. There are numerous forms of waste processing, one of them is pyro... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2017

Autoria: MOINET, G. Y. K.; DHAMI, M. K.; HUNT, J. E.; PODOLYAN, A.; LIÁNG, L. L.; SCHIPPER, L. A.; NUÑEZ, J.; NASCENTE, A. S.; MILLARD, P.

Climate warming may be exacerbated if rising temperatures stimulate losses of soil carbon to the atmosphere. The direction and magnitude of this carbon-climate feedback are uncertain, largely due to l... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2021

Autoria: OLIVEIRA, A. F. de; GREGO, C. R.; HOTT, M. C.; CARVALHO, G. R.

This work presents the results of research on the relationship between the space displacement of the milk production and the change of seasonal variation of the acquisition and industrialization of th... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2007

Autoria: LIMA, R. B. de; FERREIRA, R. L. C.; SILVA, J. A. A. da; GUEDES, M. C.; SILVA, D. A. S. da; OLIVEIRA, C. P. de; RABELO, F. G.; SILVA, L. F. da C.

Volumetric yield analysis is critical to optimizing performance in the timber industry. In the Amazon and in the Amapá state, this information is still little known and scarce, and therefore this stud... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2019

Autoria: PEREZ, D. V.

É apresentada uma abordagem geral para o reforço da resiliência de sistemas alimentares, levando em conta cenários possíveis e futuros de choque. Acima de tudo, todos os governos deveriam considerar a... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2021

Autoria: AGUILAR, C. N.; CABRAL, L. M. C.; JAUREGI, P.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2020

Autoria: FREIRE JUNIOR, M.; SOARES, A. G.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2017

Autoria: AZEVEDO, L. M. F.; LUCENA, E. M. P. DE; BONILLA, O. H.; DINIZ, D. B.; SILVEIRA, M. R. S. da; PINHEIRO, L. F.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2020

Autoria: VAZ, C. S. L.; RECH, D. V.; LOPES, L. dos S.; DUARTE, S. C.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2015

Autoria: SANTOS, I. H. V. da S.; AZEVEDO, M. S. de; BASTOS, W. R.; SANTOS, M. R. A. dos

This study is aimed to evaluate the composition of water, proteins, lipids, carbohydrates, fiber, caloric content, and the minerals calcium, iron, magnesium, manganese, potassium, sodium, zinc and cop... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2016

Autoria: MONTEIRO, L. K.; BILIBIO, D.; MIRANDA, M. Z. de

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2018

Autoria: AZEVEDO, D. B. de; PEDROZO, E. A.; MALAFAIA, G. C.; CAMARGO, M. E.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2013

Autoria: OLIVEIRA, L. O. F. de; ABREU, U. G. P. de; NOGUEIRA, E.; BATISTA, D. S. do N.; SILVA, J. C. B.; DOMINGOS BRANCO, O.; BUENO SOBRINHO, A. A.

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2014

Autoria: SOUZA, G. da S. e; MOREIRA, T. B. S.; GOMES, E. G.

In this article we perform production efficiency analysis for the 40 countries with largest value added by agricultural sector in 2005. Under the assumption of a nonparametric frontier and production... ...

Repositório: BDPA     Ano de publicação: 2011

Observações

1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima. 

2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.

 


Acesse outras publicações

Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.